Oto przepis na paprykę faszerowaną surowym mięsem mielonym.
Składniki:
-
4 papryki
-
300 g mięsa mielonego (wołowego lub wołowo-wieprzowego)
-
cebula
-
pomidor
-
2 łyżki koncentratu pomidorowego
-
4 łyżki ryżu ugotowanego al dente
-
czubata łyżka suszonych ziół (na przykład bazylii czy tymianku)
-
sól i pieprz do smaku
-
tarty żółty ser do posypania
Sposób przyrządzania:
-
Papryki myjemy, osuszamy, odcinamy górę. Możemy je delikatnie podciąć u dołu, jeśli się przechylają.
-
W dużej misce mieszamy mięso z posiekaną cebulą i pomidorem oraz resztą składników poza serem. Farszem napełniamy papryki "z górką" - mięso straci nieco objętości w trakcie pieczenia, więc dobrze, by papryki były porządnie wypełnione. Przykrywamy je odciętymi "czapeczkami", dzięki czemu zachowamy smaki i wodę w środku, a danie będzie soczyste.
-
Papryki ustawiamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem. Najlepiej, by było dość małe - wtedy warzywa pozostaną na swoim miejscu. Pieczemy przez 40-50 minut w 200 stopniach Celsjusza. 15 minut przed końcem ściągamy "czapeczki" i papryki posypujemy serem.
-
Zaraz po wyjęciu z piekarnika danie będzie bardzo gorące. Przed zaserwowaniem go warto odczekać kilka minut.
Smacznego!