Składniki:
– 200 – 250 g boczniaków
– 2-3 jajka rozmiar L
– 1 płaska łyżeczka soli
– 1 płaska łyżeczka pieprzu
– 1 łyżeczka papryki (polecam pół na pół wędzonej i ostrej)
– 8-10 łyżek bułki tartej
– olej do smażenia
Przygotowanie:
- Przygotuj dwa głębokie talerze, takie jak do panierowania kotletów schabowych. Do jednego wsyp bułkę tartą a do drugiego wbij jaja.
- Do jaj dodaj sól, pieprz oraz paprykę. Możesz użyć papryki słodkiej, ale ja zdecydowanie polecam Ci wędzoną paprykę dla jej dymnego aromatu oraz paprykę ostrą dla wydobycia smaku dania.
- Wymieszaj bardzo dokładnie jajka z przyprawami.
- Umyte i osuszone boczniaki panieruj najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej. Z uwagi na kształt boczniaków trzeba czasem nieco nasypać bułki na mniej dostępne miejsca, aby boczniak był cały pokryty panierką.
- Panierowane boczniaki smaż w dość sporej ilości rozgrzanego tłuszczu aż się zezłocą. Na koniec połóż je na ręczniku papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
Smacznego!