Brukiew to niskokaloryczne a zarazem bogate w witaminy: C i B oraz potas warzywo. Wzmacnia odporność organizmu, działając ponadto dobroczynnie na układ trawienny i krążenia, a także wykrztuśnie i moczopędnie.
Jak przygotować smaczną zupę z brukwi?
Składniki:
- 2 średnie ziemniaki
- 700g obranej brukwi
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1l bulionu warzywnego
- 3/4 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- pieprz i sól do smaku
- 1 gruszka
- kwaśna śmietana
- 2-3 kromki razowego chleba
- natka pietruszki
- olej rzepakowy
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa obierz i pokrój w kostkę.
W głębokim garnku podsmaż na maśle delikatnie cebulę i poszatkowany czosnek.
Dodaj ziemniaki i brukiew - podsmażaj całość 5min.
Zalej wszystko bulionem i gotuj do miękkości warzyw.
Dopraw zupę kolendrą i chili - zmiksuj/ zblenduj na krem.
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Pokrój w kostkę gruszkę i chleb - z chleba zrób grzanki na suchej patelni.
Podawaj zupę z kleksem śmietany, gruszką i grzankami z chleba razowego oraz natką pietruszki.
Skrop całość odrobiną oleju.
Smacznego!
