Przepis na Zupę Cebulową

Składniki:

  • 6 dużych cebul
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 litr bulionu wołowego (lub warzywnego)
  • 150 ml białego wina (opcjonalnie)
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól, pieprz, tymianek do smaku
  • Grzanki z bagietki
  • Tarty ser Gruyère lub inny twardy ser

Sposób przygotowania:

  1. Cebule obierz i pokrój w cienkie plastry.
  2. W garnku rozgrzej masło z oliwą, a następnie wrzuć cebulę i smaż na małym ogniu, aż zmięknie i zacznie się karmelizować (ok. 30 minut).
  3. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili wlej wino. Gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut.
  4. Zalej cebulę bulionem, dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Gotuj jeszcze przez 20 minut.
  5. Zupę podawaj z grzankami z bagietki, posypaną tartym serem Gruyère, który możesz zapiec na zupie w piekarniku.

Właściwości Zdrowotne Zupy Cebulowej

Cebula, będąca podstawą tej zupy, jest bogata w przeciwutleniacze, takie jak kwercetyna, które wspomagają układ odpornościowy i działają przeciwzapalnie. Ponadto, cebula zawiera witaminy z grupy B oraz C, które wspierają procesy metaboliczne i regeneracyjne organizmu. Zupa cebulowa, dzięki swojemu rozgrzewającemu charakterowi, może łagodzić objawy przeziębienia i poprawiać krążenie, co czyni ją idealnym daniem na jesienno-zimowe wieczory.