Kolagen jest mocno zaniedbywaną substancją w naszym organizmie. Nasze ciało jest jakby zanurzone w tej substancji.
Komórki stykają się ze sobą, a przestrzenie między komórkowe wypełnione są m.in. kolagenem. Kolagen zapewnia naszemu ciału elastyczność.
Występuje we wszystkich organach:
90% gałki ocznej,
40% mięśnia sercowego,
60% wątroby,
we wszystkich kościach.
Zobacz, jakie wybrane dolegliwości możesz nabyć bez odpowiedniej ilości kolagenu.
Jeżeli jest słaba tkanka kolagenowa (inaczej tkanka łączna) to pojawiają się ogromne problemy, jak: tętniaki, aorty. Powoduje nie tylko niedobór selenu, ale powstanie przepukliny na skutek słabego kolagenu.
Żylaki to również słaby kolagen, dlatego że żyła poddawana ciśnieniu hydrostatycznemu w pewnej chwili nie wytrzymuje ciśnienia i się wybrzusza.
Tkanka łączna czyli kolagen jest przez nas bardzo zaniedbywana.
Mówimy o zdrowym odżywianiu, apelujemy żeby brać witaminy i minerały, ale nikt nie doradza nam, aby zadbać o swój kolagen.
Lekarze nie przepisują chorym na osteoporozę uzupełnienie kolagenu.
Co ma wspólnego osteoporoza z kolagenem?
Kość nie powstanie, nie zbuduje się dobrze bez kolagenu dlatego że szkieletem, na którym buduje się kość jest ta substancja.
Możemy mieć wykonaną densytometrię kostną (badanie gęstości kości) i otrzymamy wynik bardzo dobry. Z badania może wynikać obraz bardzo twardych kości, a często są one podatne na złamania.
Dlaczego?
Bardzo twarda kość jest krucha. Nie jest sprężysta. Bardzo gęste kości są kruche ponieważ nie mają kolagenu. Aby powstał potrzebujemy substratów z których nasz organizm w specjalnej komórce tę substancję wytworzy.
Jeżeli będziemy mieli dobry kolagen, to również nie będziemy chorować na stawy dlatego że dobry kolagen to dobra tkanka chrzęstna.
Kolagen – król urody
Odpowiedni poziom kolagenu odpowiada za gęstość, jędrność i elastyczność skóry. To dzięki tej substancji komórki skóry się odnawiają.
Kiedy nie dostarczamy kolagenu organizmowi powstają za szybko zmarszczki i problemy skórne. Staje się ona sucha, słabo nawilżona. Zamiast dostarczyć kolagen organizmowi poprzez odpowiednie jedzenie, to kobiety wolą korzystać z różnych zabiegów kosmetycznych. Najczęściej stosuje się metodę uszkodzenia termicznego oraz metodę syntezy kolagenu.
Wiele kobiet poprawia urodę poprzez wklepywanie kolagenu w twarz. Nie przynosi to rewelacyjnych rezultatów, ponieważ przez skórę kolagen słabo się wchłania.
Istnieje znacznie lepszy sposób na zniwelowanie zmarszczek.
Co jeść, aby uzupełnić niedobór kolagenu?
I tu jest problem…dla wielu osób nie do przejścia.
Kolagan znajduje się w tym pożywieniu, które zabrania jeść medycyna. Lekarze od lat straszą nas… golonką.
Zobacz co należy jeść:
Bardzo dobry kolagen znajduje się w skórce świńskiej. Notuje się wiele wyleczeń osób chorych na różnego rodzaju skrzywienia.
Bardzo wartościowe są nóżki, golonki z których robimy galaretę. Po całkowitym rozgotowaniu ich i oddzieleniu mięsa od kości, otrzymujemy lepką substancję. To właśnie jest kolagen.
Ścięgna, chrząstki, żyły – zawierają mnóstwo kolagenu.
Parówki – to jedne z najlepszych substancji zawierających kolagen. Nie musi wcale posiadać mięsa. Najważniejsza zawartość parówki to: zmielona dobrze skórka, ścięgna, nóżki. Oczywiście mówimy tu o wyrobach bez dodatków substancji chemicznych, barwników.
Salceson-zawiera wysokiej jakości kolagen.
Pasztetowa – również bardzo dobre pożywienie ze względu na zawartość kolagenu.
Wywar z kurzych łapek – sam zdrowy kolagen.
Namawiam was na stałe spożywanie powyższych wyrobów. Wiem, że będzie trudno zmienić przyzwyczajenia, nawyki, odrzucić wpojone zakazy.
Ale warto, bo efekty są widoczne.