Ziemniaki do barszczu gotujemy osobno i okraszamy je smażoną cebulką. Smakują wybornie z kwaśną zupą.
Taką zupę robiła moja Mama, kiedy byłyśmy w domu tylko my dwie. Mój brat i Tata nie przepadają za burakami. Niestety.
Składniki:
- 3 buraki ćwikłowe
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kilka suszonych grzybów (namoczonych, umytych i pokrojonych w cienkie paseczki)
- około pół puszki fasoli (powinna być biała, ale niestety nie miałam, więc dałam czerwoną z puszki)
- 3 ziela angielskie
- pół małej główki kapusty (dałam pekińską)
- 2 liście laurowe
- majeranek (do smaku)
- ocet (do smaku)
- śmietana (dałam 2 łyżki)
- 1 podudzie kurczaka (albo jakiekolwiek inne mięso)
- kawałek wędzonego boczku (albo innej mocno wędzonej wędliny)
- sól, pieprz
- natka pietruszki (do dekoracji)
- ziemniaki okraszone usmażoną cebulką (serwowane do zupy)
Wykonanie:
1. Do garnka wlej około 2-3 litry wody.
2. Umyj mięso i przełóż do garnka z wodą. Dodaj cały kawałek boczku.
3. Warzywa (oprócz fasoli) umyj. Buraki pokrój w paseczki (można zetrzeć na tarce), marchew i pietruszkę pokrój na plasterki lub paseczki, kapustę poszatkuj. Warzywa dodaj do garnka razem z grzybami, zielem angielskim, majerankiem i liśćmi laurowymi.
4. Gotujemy zupę na średnim ogniu.
5. Kiedy warzywa będą al dente odcedź je z zupy i podsmaż na niewielkiej ilości tłuszczu. Podrumienione dodaj z powrotem do zupy.
6. Dodaj do zupy przepłukaną fasolę i gotuj zupę jeszcze przez parę minut. Jeżeli nie chcecie używać fasoli z puszki, świeżą gotuje się następująco: lekko więcej nić pół szklanki białej fasoli Jaś opłukać i zalać wodą. Moczyć przez całą noc. Następnego dnia ugotować do miękkości (w tej samej wodzie, w której fasola się moczyła). Wypłukać i dodać do zupy.
7. Dopraw zupę solą, pieprzem i octem.
8. Do miseczki dodaj dwie łyżki śmietany. Dodaj do nich 4 łyżki gorącej zupy i wymieszaj. Stopniowo dodawaj miksturę do zupy. Gotuj jeszcze kilka minut.
9. Barszcz podajemy gorący z ziemniakami polanymi smażoną cebulą na osobnym talerzu.