Składniki:
- 500 g mielonej wołowiny lub mięsa mieszanego
- 1 cebula, drobno posiekana
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 marchewka, starta na tarce
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
- 1 szklanka bulionu wołowego lub warzywnego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 liść laurowy
- Sól i pieprz do smaku
- 400 g spaghetti
- Startego parmezanu do podania
Przygotowanie:
- W dużym rondlu zagotuj wodę i ugotuj spaghetti zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż będą al dente. Odcedź i odstaw na bok.
- W międzyczasie w innym rondlu rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek na średnim ogniu. Dodaj mieloną wołowinę i smaż, aż mięso się porumieni, około 5 minut, co jakiś czas mieszając.
- Dodaj posiekaną cebulę, czosnek i startą marchewkę. Smaż razem przez około 3-5 minut, aż warzywa zmiękną.
- Wlej puszkę pokrojonych pomidorów, bulion, koncentrat pomidorowy, oregano, paprykę, liść laurowy oraz dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Zmniejsz ogień do niskiego, przykryj rondel i gotuj sos przez około 20-25 minut, aż zgęstnieje.
- Dodaj ugotowane spaghetti do sosu i wymieszaj, aby wszystko się dobrze połączyło.
- Podawaj spaghetti Bolognese posypane startym parmezanem.
Smacznego!